Dijital Pazarlama
Şimdi Okunuyor
Etkili Basın Bülteni Nasıl Yazılır?
0

Firmanızın artık sıradanlıktan uzak etkileşime değer bir marka olduğunu duyurmak gerçek haber değeri taşıdığını bildirmek için yazılı veya görsel basında ön plana çıkmakla işe başlamalısınız. Basın editörlerini haber değeri taşıdığınıza inandırmak için oldukça etkili bir basın bültenine ihtiyacınız var.  İnternet’in sonsuz imkanlarından ne kadar faydalansanız da basında haber olmak her kesimden alıcıya ulaşmanız ve tanınmanız aynı zamanda güvenilir olduğunuzu itibar sahibi olduğunuzu bildirmeniz demektir.

İlk önce gerçek bir hikayeye sahip olmalısınız, firmanızın kamu yararına bir iş yaptığını bildirmek veya özgün bir yatırıma başlayacağını anlatmak için basın bülteni yazabilirsiniz. Etkileyici heyecanlı ve istekli bir cümle ile başlarsanız etkisi o denli kalıcı olacaktır. Basın bülteni yazmak için en önemli özelliklerden biri de düzgün ve akıcı dil kullanmak zorundasınız. Aynı zamanda inandırıcı olmalısınız ki basın editörlerinin dikkatini çekip yayınlanmaya değer nitelik kazanması için şarttır.

Yazınızın en önemli kısmı başlığıdır dikkat çekici vurucu ve okuyucuyu yakalayan bir başlık atmak okunabilirlik için temel bir özelliktir. Büyük harfle başlamalı, tek satırlık 14 punto ile bold ve ortalanmış olmalı. Ardından ilk paragraf gelir bütün hikayeyi ve dikkat çekici işinizi burada anlatmalısınız. Her zaman duyduğunuz 5N1K’yı bu paragrafta verip okuyucuyu sonunu merak ettiği hikayeye mahkum etmelisiniz. Ara başlıklar halinde önemli konuları anlatıp devamını okumaya itmelisiniz. Okunabilir font kullanmalı genellikle 12 punto iki yana yaslanmış Times New Roman veya Calibri fontu seçmelisiniz. Her paragraftan önce ara başlık koymalısınız. İkinci paragrafta kısmen daha az önemli bilgileri ve haberin detaylarını vermeli genellikle firma hakkında özet bilgiler geçmelisiniz. Son paragrafta ise artık en önemsiz bilgileri verebilirsiniz. Firmadan ‘genellikle en yetkili isim’ ile röportaj niteliği taşıyan sanki o konuşuyormuş hissi veren bir yazı yazmalısınız. Firma yetkilisini ilk başta bütün unvanları ve adı soyadı ile sonra ise sadece soyadı ile bahsetmelisiniz. Firma sözcünüz kişiselleşmiş bir olayı genelleştirerek kitlelere seslenmelidir. Yüksek çözünürlükle üç veya dört görsel koymalı  dropbox, wetransfer kullanarak ulaştırmalısınız. Anahtar kısımları linkleyebilirsiniz ancak en fazla iki link kullanabilirsiniz. Alıntılama yapıyorsanız kimden alıntılama yaptığınızı mutlaka bildirmelisiniz.

Bültenin en sonuna beş veya altı puntoluk marka hakkında bilgi girmeli ve iletişim kanallarını bu alana koymalısınız. Sağ üst köşeye tarih atmalı ve antetli kağıda bir sayfayı geçmeyecek şekilde yazmalı ve Word dosyası haline getirmelisiniz.

Berna Gencmazlumoglu

dijital medya, dijital sektör ve dijital marketing hakkında uzman

Latest posts by Berna Gencmazlumoglu (see all)

Sizce Makale Nasıl?